Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mongol futóegér

2010.08.02

Feltöltés alatt.  

 

A MONGOL FUTÓEGÉR

20110619-003-.jpg

 A mongol futóegér egy háziasított egérfajta. Örökmozgó és rendkívül barátságos, "szocializált" rágcsáló. Közel 30 éve vált házikedvenccé. A többi egérhezviszonyítva ez a fajta ez egyáltalán nem büdös, ezért lakásban ilyen egeret célszerű tartani.

Nagyobb, mint egy egér és kisebb, mint egy patkány. A kifejlett állat testhossza akár 15 cm is lehet. Farka 13-15 cm hosszú. Színe nagyon változatos.

 

 Tartása nem nehéz feladat, ezért kisgyermekeknek is ajánlott. Nagy helyre van szükségük. 2-3 egyed tartásakor minimum 80x40 cm-es alapterületű és 50-60 cm magas terrárium szükséges. Azért kell ekkora méretű terrárium, mert futóegerek lévén - ahogy nevük is mutatja - futkározni és ugrálni szoktak. A terrárium tetejére fémrács kell, mert az itatón felmászva kiugorhatnak.

Rendkívül mozgékony rágcsáló, nyughatatlan, egy helyben szinte sohasem látni. Mindig legyen a terráriumban valami játék. (Futókerék, WC papír guriga, műanyag cső, üres befőttesüveg)

Ne feledjük hetente legalább egy alkalommal alaposan kimosni! A terrárium aljára forgácsot, szénát vagy madárhomokot tegyünk, és gondoskodjuk egy kisházikóról, egy futókerékről és az egyéb játékokról is.

Teljes értékű tápokat, zöldségeket, gyümölcsöket adjunk nekik. Sivatagi állat révén keveset iszik. Olyan önitatót válasszunk, amelyet nem tudnak felborítani, vagy beszennyezni. Soha se adjunk nekeik lédús gyümölcsöket mert attól hasmenésük lesz. Nagyon szeretik a magvakat:dió,mogyoró.tökmag,stb...Zöldségek közül:uborka és répa javasolt.A gyümölcsfajtákból:a málna,alma,banán félék vannak ajánva!!!

Egész nap ébren van, nem úgy, mint pl. az aranyhörcsög. 2-3 órás ébrenlétet 3-4 óra alvás követ. Lehetőleg minden nap foglalkozzunk velük legalább 10 percet, így megszokják a szagunkat. Legalább 2 egeret kell együtt tartani, mert a magányos egér könnyen vaddá válhat.

Szaporodás 

A nemek meghatározásánál az ivarszervek és a végbélnyílás távolságát kell figyelembe venni. Ez a hímeknél kétszer olyan hosszú, mint a nőstényeknél. A fiatal hímek herezacskója fekete színű, és a hasi illatmirigyek kifejezettebbek.

A nőstény 21 napig vemhes. Egyszerre 3-8 utódot hoz világra. A kicsik 3 hétig szopnak. Az újszülötteket szigorúan tilos zaklatni. Ha gyakori a zaklatás, az anyjuk fölfalja őket. Amíg a picik fel nem nőnek, és el nem hagyják az otthont, addig ne takarítsuk a terráriumot.

 

 

img_6166.jpg img_6165.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.